Clementinas
Image default
Society / Holidays

Vismolens

Een nieuwe vismolen kopen en niet weten waar je moet beginnen? Logisch! De keuze is vaak enorm. Zelfs voor vissers met vele jaren ervaring blijft het een zoektocht. Wanden vol met molens van €10 tot ver over de €200, verschillende functies, grootte en kleuren. Met deze blog helpen we graag op in de goede richting.

 

Welke eigenschappen kan een vismolen hebben?

Bij het zoeken naar een nieuwe vismolen zie je al snel een hele lijst van eigenschappen. Maar wat betekenen die nu precies? Hierbij kan je denken aan;

  • ‘Front drag’ of ‘Rear drag’
  • Kogellagers
  • Vrijloopfunctie
  • Spoelcapaciteit
  • Gear-ratio

Onderstaande geven we een korte toelichting.

 

‘Front drag’ of ‘Rear drag’

Met ‘Front drag’ of ‘Rear drag’ wordt aangegeven waar je de slip van een molen kunt instellen. Met de slip kan extra vislijn worden gegeven op het moment dat een vis met veel kracht ervan door gaat. De slip geeft dan extra lijn voordat deze breekt. Bij een ‘front drag’ molen zit de instelknop van de knop bovenop de spoel. Bij een ‘Rear drag’ molen zit de knop juist aan de onderkant van de molen. Voor beginnende vissers is een ‘Rear drag’ molen aan te raden. Het instellen is snel en eenvoudig te doen.

 

Kogellagers

Met het aantal kogellagers wordt aangegeven hoeveel kogellagers er gebruikt wordt om de draaiende onderdelen van een molen te ondersteunen. Kogellagers zijn over het algemeen duurder dan andere oplossingen, maar zijn daarbij wel duurzamer. De levensduur van een goede lager is namelijk ontzettend lang. Ook geeft het aantal kogellagers een indicatie hoe makkelijk een molen draait. Een kogellager levert namelijk weinig weerstand.

 

Vrijloopfunctie

De vrijloop is een extra slip op de molen. Deze kan je met een hendel of knop instellen. Bij een slag aan de slinger van de molen wordt deze weer uitgeschakeld. De vrijloopfuctie wordt gebruikt bij het statisch vissen, waarbij de hengels op een steun worden neergelegd. Met de vrijloopfunctie wordt voorkomen dat de hengels van de steun worden getrokken.

 

Spoelcapaciteit

De spoelcapaciteit geeft aan hoeveel vislijn op de molen gespoeld kan worden. Let hierbij we op de lijndikte die hierbij aangegeven is. Bij een dikkere vislijn kan er veel minder lijn op en andersom. Ook geeft de capaciteit aan voor welke dikte lijn de molen is gemaakt. Vis je een veel dikkere / sterkere lijn dan kan je de molen kapot trekken.

 

Gear-ratio van een molen

De gear-ratio geeft aan hoeveel lijn wordt opgewikkeld bij een slag aan de slinger. Bij een gear-ratio van 4:1 gaat de beugel van de molen 4x rond de spoel bij 1 slag van de slinger.

 

Bij deze sportviswinkel helpen we je graag verder. Mocht je vragen hebben, neem dat gerust contact op. We helpen je graag verder. 

https://www.sportvisgigant.nl/