Clementinas
Image default
Society / Holidays

Soorten dakbedekkingen op een rij!

Het dak is een belangrijk onderdeel van de woning, als het gaat om de veiligheid. Dankzij het dak wordt de woning beschermd tegen hevige weersomstandigheden, waardoor de bewoners veiliggesteld worden. Eens zal het dak aan herstel of vervanging toe zijn; een belangrijke ingreep voor de bewoners van de woning.

Bij een eventuele vervanging krijgt de bewoner de mogelijkheid te veranderen van dakbedekking. De bedekking zal afhangen van het soort dak, zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen hellende en platte daken. In dit artikel zal aandacht worden besteed aan de dakbedekking voor hellende daken; de meest voorkomende dakvorm in Nederland.

Dakpannen

De meest populaire, en daarmee meest gekozen, dakbedekking zijn de dakpannen. Bij deze bedekking zal er keuze zijn tussen betonnen en keramische pannen. De betonnen dakpannen zijn goedkoper ten opzichte van de keramische, dat deels te verklaren is door de snelle legging van de pannen. Echter zorgen de keramische dakpannen voor een authentiekere representatie, waarbij de dakpannen een lange levensloop hebben.

Gezien de vorm van de dakpannen kan er gekozen worden tussen holle en platte dakpannen. Deze keuze zag afhankelijk zijn van de hellingshoek van het dak.

Dakplaten

Dakplaten ogen van een afstand erg gelijkwaardig aan de dakpannen. Echter is dit materiaal erg goedkoop in aanschaf en is de bedekking gemakkelijk te plaatsen. Er is keuze tussen de traditionele golfplaten in metaal, bitumen of kunststof.

Rieten dakbedekking

De rieten daken blijken een trend te doorgaan, waarin personen graag overstappen op een rieten dak door de waardestijging dat de bedekking zal bieden. Het rieten dak brengt het huis een landelijke sfeer. Dit zorgt dat veel vrijstaande woningen kiezen voor een rieten dak, zodat het huis één wordt met de natuur.

Er is keuze tussen een open en gesloten rietendak. Bij een open constructie zullen de panlatten zichtbaar zijn binnenshuis, bij een gesloten dak zal dit weggewerkt worden.

In het verleden leken de nadelen van een rieten kap groter dan de voordelen door het grote brandgevaar. Tegenwoordig zijn er veel maatregelen genomen tijdens en na de productie om de brandveiligheid te waarborgen, waardoor het voor de mens aantrekkelijker is te kiezen voor een rieten dak.

http://rietwerk.nl