Clementinas
Image default
Society / Holidays

Hedonische adaptatie

Je kijkt met het frisse licht van de ochtend in de lente eens kritisch naar je huis, en dan zie je het. Je bent er op uitgekeken. Het moet helemaal anders. Maar winkelen is in deze tijd een stuk lastiger.

Laat ik beginnen met uitleggen waarom je uitgekeken kunt raken op een interieur dat je eens prachtig vond. Dit komt doordat ons brein is ingesteld om gewend te raken aan iets. Hierdoor zijn we minder vatbaar op emotioneel en fysiek gebied voor vervelende situaties en kunnen we die dus aan, omdat we eraan wennen. Maar dat werkt ook zo voor dingen die we heel leuk vinden. Ook daar wennen we aan. Dit heet hedonische adaptatie. Vandaar moeten we, om van ons huis te blijven houden, af en toe alles veranderen, zodat we niet wennen aan hoe mooi het er uit ziet.

Maar hoe veranderen we dat huis dan? Kleine veranderingen kunnen al goed zijn. Bijvoorbeeld door de indeling van de kamer te veranderen. Dat is in deze quarantaine tijd natuurlijk ook gewoon makkelijk te doen.

Daarnaast kun je ook de muur een ander kleurtje geven. Een ander kleurtje op de achtergrond kan namelijk de hele uitstraling van een kamer veranderen. Vooral matte muurverf is een mooie en goedkope manier om dit te doen. De matte verf kopen is misschien wel wat lastig in deze tijd, maar gelukkig kun je ook de verf online kopen. Dan hoef je niet naar de drukke bouwmarkt te gaan in deze angstaanjagende tijd.

Kleine veranderingen kunnen dus al het verschil maken. En dat is maar mooi ook, anders zou de hedonische adaptatie erg duur zijn om op in te spelen. Dan zou het alleen voor de rijke weggelegd zijn om een leven te leiden dat steeds weer vernieuwend is. Gelukkig is het dat dus niet.

https://www.moosefarg.nl/

Gerelateerde artikelen

Top vijf populairste bestemmingen van afgelopen jaar

De voordelen van een digitale receptie

Het overwegen van een bovenooglidcorrectie