Clementinas
Image default
Society / Holidays

Werkzaamheden en opleiding tot dakdekker

Een jaarlijkse controle van het dak wordt vaak aangeraden om hoge kosten te voorkomen. Zo zal klein onderhoud de kosten in de toekomst beperken. Om het dak te laten inspecteren en repareren zijn vele ondernemingen te contacten. Er is veel vraag naar dakdekkers. Maar wat doet een dakdekker precies en hoe word je een dakdekker?

De taken van een dakdekker

Er zijn allround dakdekkers en dakdekkers die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde soort dakbedekking of dak.

De taken van een dakdekker lopen veel uiteen. Voordat de dakdekker te werk kan gaan, vindt er een (gratis) dakinspectie plaats om een indruk te krijgen van de staat van het dak. De dakdekkers lezen en interpreteren van werktekeningen en instructies en plannen met behulp van de tekeningen de werkzaamheden.

Als voorbereiding worden de veiligheidsmaatregelen toegepast, zoals het plaatsen van een stelling. Eenmaal te werk wordt de huidige dakconstructie verwijderd of gerepareerd en wordt de ondergrond voorbereid op het aanbrengen van de onderconstructie.

De dakdekker brengt een beschermende laag aan op zowel hellende als platte daken. Hierdoor wordt het dak beschermd tegen water, sneeuw en wind. De materialen om het dak mee te beschermen, lopen veel uiteen. De mees voorkomende materialen zijn Bitumen, Dakpannen of -spanen, kunststof, metalen, leisteen, riet en stro. De materialen worden op maat gemaakt en aangebracht.

Hoe wordt je dakdekker?

Opgeleid worden tot dakdekker kan door een mbo-opleiding op niveau 2 of 3. De opleiding heeft de volgende uitstroomrichtingen:

Dakdekker bitumen en kunststof. Hierbij wordt je dakdekker, gespecialiseerd in het aanbrengen van enkel bitumen en kunststof. Dit is haalbaar met niveau 2.

Ook dakdekker metaal, dakdekker pannen/leien en dakdekker riet specialiseren zich in één soort bedekking en volgen dit op niveau 2.

Een allround dakdekker is mogelijk door de opleiding op niveau 3 te volgen. Hierbij kan gekozen worden tussen Allround dakdekker metaal of Allround dakdekker pannen/leien.

https://www.economy.nl