Clementinas
Image default
Bedrijven

Harpsluiting: alle ins en outs

Binnenkort gebruik maken van een harpsluiting? In deze blog staan alle ins en outs beschreven van het hijsmiddel. Het hijsmiddel is onder andere te vinden bij de online webshop Hijswinkel.nl. De sluiting wordt aangeboden van diverse materialen, zoals RVS, staal, borstbout of moerbout. De sluitingen zijn geschikt voor lasten met een gewicht tussen de één en twintig ton. 

De werking van een harpsluiting

Een harpsluiting werkt als verbinding tussen bijvoorbeeld een hijshaak en het gereedschap die hierbij hoort. Ook kan het gebruikt worden als verbinding tussen hijsgereedschappen onderling of als verbinding tussen het gereedschap en de last. Voordat men kiest voor een sluiting, is het belangrijk om na te gaan hoeveel gewicht de sluiting aan moet kunnen. De gewichten waar het tussen varieert zijn 1, 1.5, 2, 3, 5, 6, 10 én 20 ton. Wel moet men er rekening mee houden dat de harpsluitingen wel een specifieke gebruiksaanwijzing hebben. Lees dit dus altijd eerst goed door. De harpsluitingen moeten voor gebruik namelijk eerst zijn getest door een deskundige. Vaak wordt de Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen hiervoor ingeschakeld omdat bij deze vereniging diverse keurmeesters zijn gekoppeld die alles weten over de veiligheid van de hijs- en hefmiddelen. Ook moet men kijken of er een keuringssticker of een jaarkleurmarkering aanwezig is op het product. Deze stickers en markeringen moeten duidelijk leesbaar blijven. 

Tips voor het werken met harpsluitingen

Bij het werken met harpsluitingen wordt altijd aangeraden om rekening te houden met eventuele schokbelasting. Daarom moet men altijd kiezen voor het juiste gereedschap, ook als de moer moet worden aangedraaid. De sluiting moet volledig aansluiten bij het gewicht van de last dus kijk goed van tevoren welke sluiting het beste past. Soms is het ook nodig om opvulstukken te gebruiken tussen de zogenaamde bekken van de sluitingen. Deze mogen absoluut nooit smaller worden gemaakt door ringen toe te voegen of door deze bekken te verbuigen. De sluitingen mogen ook niet in aanraking komen met schadelijke chemicaliën en bij puntige oppervlakten is de kans groter dat de sluiting beschadigt, houd dus goed in de gaten dat de sluiting niet vervormd.

Gerelateerde artikelen

Stukadoor Eibergen: in de brief worden de plannen helemaal uitgelegd

Motorrijden in de stad Heerlen

Geen radiator in het zicht met de radiatorombouw op maat