Clementinas
Image default
Mode en Kleding

Je regenjas wassen met een wasmachine

Je regenjas wassen met een wasmachine

Je lange regenjas dames waterdicht blijft niet schoon alleen omdat je hem buiten in de regen draagt. Je moet het schoonmaken als deze vuil wordt of onaangenaam begint te ruiken. Hoewel de meeste regenjassen op dezelfde manier kunnen worden gewassen, kunnen andere regenjassen gemaakt zijn van materialen die speciale zorg nodig hebben. Lees daarom altijd het waslabel in je jas voordat je hem wast om beschadiging te voorkomen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen dingen over het hoofd ziet die specifiek zijn voor je jas. Als de jas bijvoorbeeld niet in de machine kan worden gewassen, moet je hem met de hand schoonmaken. Als het wasbaar is met een machine, doe het dan op deze manier. Het label op de regenjas vertelt je wat je moet weten voordat je deze met een wasmachine gaat wassen.

De regenjas voorbereiden voor machinaal wassen

Je moet ervoor zorgen dat er geen voorwerpen in de zakken van je regenjas of regenbroek zitten. De inhoud van een jas die door de wasmachine is gegaan zonder dat de zakken zijn geleegd, loopt het risico beschadigd te raken. Om er zeker van te zijn dat je niets mist, controleer je de zakken aan de binnenkant van de jas nadat je die van de buitenkant hebt bekeken. Als je er bijvoorbeeld metalen voorwerpen in laat zitten, kunnen deze voorwerpen scheuren in de zakken veroorzaken. Daarnaast kan het zelfs de wasmachine beschadigen. Verder moeten alle banden van je jas worden vastgemaakt met knopen of drukknopen. Zorg ervoor dat alle ritsen gesloten zijn en dat alle knopen van de riem aan je jas zijn vastgemaakt, want door open banden en ritsen kan je jas in de wasmachine scheuren. Voordat je je regenjas in de wasmachine stopt, zoek je naar verwijderbare onderdelen (zoals kappen of kragen) en trek je ze uit. Onderzoek je jas op barsten en scheuren. Repareer ze voordat je je jas wast. Op deze manier kun je voorkomen dat ze groter worden. Verwijder ten slotte eventueel zichtbaar vuil met een borstel of washandje. Je moet zoveel mogelijk gruis en vuil verwijderen voordat je je jas wast. Schrob je jas circulair met een microvezeldoek of een vuilborstel.

Een wasmiddel gebruiken dat gemaakt is voor waterdichte kleding

De waterdichte laag op regenjassen kan worden beschadigd door de meeste wasmiddelen, zeeppoeders en verzachters. Daarom heb je een speciaal mild wasmiddel nodig om je jas te wassen. Om te voorkomen dat er schuurresten op je jas achterblijven, zoek je naar eventueel overgebleven wasmiddel in de lade van de machine. Maak de zeeplade volledig schoon voordat je de jas in de wasmachine doet om ervoor te zorgen dat er geen schurende resten van schoonmaakmiddelen achterblijven die je regenjassen kunnen beschadigen. Als je niet voorzichtig bent met deze stap, kan je regenjas zo beschadigd raken dat hij onbruikbaar wordt.

De juiste wasmachine instelling gebruiken

Je regenjas moet gewassen worden met een zachte instelling. Dit kan voorkomen dat de regenjas scheurt of dat de waterdichte laag beschadigd raakt. Kies gewoon een langzaam centrifugeprogramma als je wasmachine geen speciaal programma voor fijne was heeft. Controleer of de optie die je selecteert lauw water gebruikt, omdat warm of koud water te schurend is voor de meeste jassen.