Clementinas
Image default
Gezondheid

Hernia: belangrijkste behandelingsopties

Een hernia is een probleem in de wervelkolom dat de zenuwen beknelt en pijn, zwakte en gevoelloosheid in een van de ledematen veroorzaakt. De meest voorkomende discusprotrusies zijn lumbale hernia’s en cervicale hernia’s. De tussenwervelschijf bestaat uit een buitenste, stijve regio die de vezelring wordt genoemd en een centrale regio die bestaat uit een gelatineachtig materiaal dat de nucleus pulposus wordt genoemd. De tussenwervelschijf is buigzaam en functioneert als een schokabsorberende veer, die kan samendrukken wanneer er gewicht op de wervelkolom rust, en ontspannen wanneer de wervelkolom in rust is, zonder gewicht te ontvangen. Wanneer de tussenwervelschijf wordt blootgesteld aan een chronische verkeerde houding van de wervelkolom, herhaalde bewegingen, overmatige belasting of trauma, kan de vezelige ring van de tussenwervelschijf afslijten, waardoor een scheur ontstaat waardoor de nucleus pulposus kan uitsteken en een deel van de schijf in de richting van een van de zenuwwortels wordt geduwd. 

Belangrijkste oorzaken 

Naarmate we ouder worden, wordt de tussenwervelschijf steeds minder flexibel en elastisch, en komt hij meer bloot te staan aan scheuren en uitsteeksels. De meeste discusprotrusies komen voor bij mensen ouder dan 35 jaar. De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een hernia zijn: – Werkzaamheden waarbij veel gewicht wordt gedragen; – Lichamelijke training zonder goede begeleiding, overbelasting van de wervelkolom; – Gewichten van de grond tillen, waarbij de ruggengraat wordt geforceerd (het juiste is niet de ruggengraat te buigen om iets van de grond op te tillen, maar te hurken om het op te tillen); – Rugtrauma; – Slechte houding; – Werkzaamheden waarbij de rug herhaaldelijk moet worden bewogen; – Sedentaire levensstijl; – Roken. In de meeste gevallen verschijnt de hernia niet acuut. Het is meestal een proces van stress en herhalend letsel van de schijf. Behalve in gevallen van hernia’s die na een trauma of val ontstaan, herinneren patiënten zich meestal geen specifieke gebeurtenis die de symptomen veroorzaakte. De pijn kan plotseling optreden in rust. Belangrijkste behandelingsopties voor hernia Conservatieve behandeling hernia, met rust, fysiotherapie, warme kompressen, houdingsvoorlichting en acupunctuur, verlicht de symptomen bij meer dan 90% van de hernia-patiënten. De meesten herstellen en kunnen binnen een of twee maanden hun normale activiteiten hervatten. Beeldvormingstests zoals CT of MRI tonen aan dat met de juiste behandeling van de hernia, de discusprotrusie na verloop van tijd krimpt, waardoor de druk op de zenuwwortel vermindert en de symptomen verbeteren. Geneesmiddelen In het algemeen verlichten gewone pijnstillers en ontstekingsremmers de symptomen goed. Geneesmiddelen die inwerken op pijn van neurologische oorsprong kunnen ook nuttig zijn, evenals spierverslappers. Bij sommige patiënten kan de neuroloog een plaatselijke injectie met corticoïden aanbevelen om de ontsteking van de zenuw te verminderen. 

Chirurgie 

Momenteel hoeft slechts een minderheid van de hernia patiënten geopereerd te worden. Chirurgische behandeling van hernia’s is aangewezen wanneer conservatieve behandeling na 6 weken geen verbetering oplevert, wanneer de spierzwakte geleidelijk erger wordt of wanneer pijn en zwakte arbeidsongeschiktheid veroorzaken. De meest voorkomende operatie bestaat uit het verwijderen van het beschadigde deel van de schijf, waardoor de zenuw wordt ontlast. In sommige gevallen moet de hele tussenwervelschijf worden verwijderd en worden de twee wervels met elkaar vergroeid. Een andere optie is verwijdering van de beschadigde schijf en vervanging door een kunstschijf. Minimaal invasieve technieken Er zijn verschillende chirurgische technieken voor hernia die als minimaal invasief worden beschouwd. Bij de minimaal invasieve technieken worden kleinere incisies gemaakt en wordt geopereerd met behulp van indirecte visualisatie. Sommige van deze procedures maken gebruik van laser of radiofrequentie om delen van de schijf op te lossen. Minimaal invasieve operaties hebben het potentiële voordeel van een sneller herstel in vergelijking met klassieke operatietechnieken. Chiropractie Nijmegen is ook een erg goede optie.