Clementinas
Image default
Aanbiedingen

Gemiddelde hartslag man

Gemiddelde hartslag man

Een gemiddelde hartslag man ligt tussen 60 en 100 slagen per minuut. Polsslagen, ook bekend als hartslag, kunnen variëren, maar bepaalde snelheden kunnen wijzen op een ernstige aandoening. Uw hartslag is het aantal keren dat uw hart klopt in een minuut. Uw hartslag blijft niet altijd hetzelfde. U weet misschien wel dat hij soms verandert als reactie op zaken als uw activiteitenniveau en emotionele toestand.

De gemiddelde hartslag man wordt vaak gemeten wanneer u in rust en ontspannen bent. Dit wordt uw hartslag in rust genoemd. Voor volwassenen ligt een normale hartslag in rust tussen 60 en 100 slagen per minuut (bpm). De normale hartslag in rust voor kinderen kan hoger zijn dan die van volwassenen, afhankelijk van hun leeftijd.

Wat is een normale hartslag in rust?

Hoewel leeftijd en activiteitsniveau uw hartslag kunnen beïnvloeden, zijn er, zoals we hierboven al zeiden, een paar “normale” parameters. Uw hartslag in rust is wanneer uw hart de minimale hoeveelheid bloed pompt die uw lichaam nodig heeft omdat u in rust bent.

De hartslag in rust kan per persoon verschillen. Daarnaast kunnen factoren als leeftijd, activiteitenniveau en bepaalde medicijnen uw hartslag in rust beïnvloeden.

Factoren die de hartslag in rust kunnen beïnvloeden

Naast leeftijd kunnen nog enkele andere factoren je hartslag in rust beïnvloeden.

  • Temperatuur – Je gemiddelde hartslag man kan iets toenemen als je wordt blootgesteld aan warme temperaturen.
  • Bijwerkingen van medicijnen – Medicijnen, zoals bètablokkers, kunnen uw hartslag in rust verlagen.
  • Emoties – Als u angstig of opgewonden bent, kan uw hartslag toenemen.
  • Gewicht – Mensen met overgewicht kunnen een hogere hartslag in rust hebben. Dit komt omdat het hart harder moet werken om het lichaam van bloed te voorzien.
  • Bloedarmoede – Bij bloedarmoede kan een laag gehalte aan rode bloedcellen ervoor zorgen dat het hart sneller gaat kloppen om uw lichaam van zuurstofrijk bloed te voorzien.
  • Endocriene of hormonale afwijkingen – Abnormale niveaus van sommige hormonen kunnen de hartslag beïnvloeden. Zo kan te veel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie) de gemiddelde hartslag man verhogen, terwijl te weinig schildklierhormoon (hypothyreoïdie) de gemiddelde hartslag man kan verlagen.
  • Posturaal tachycardiesyndroom (PoTS) – Dit syndroom veroorzaakt een abnormale toename van de gemiddelde hartslag man na het gaan zitten of staan. Naast hartkloppingen zijn duizeligheid en flauwvallen typische symptomen van PoTS.
  • Lichaamshouding – De hartslag kan tijdelijk toenemen wanneer u van een zittende naar een staande positie gaat.
  • Roken – Rokers hebben vaak een hogere hartslag in rust. Stoppen met roken kan helpen deze weer omlaag te brengen. Dit is vaak moeilijk, maar een arts kan u helpen een stopplan op te stellen dat voor u werkt.

Wat is de maximale hartslag?

Uw maximale hartslag is een berekening die u helpt te bepalen wat uw ideale streefhartslag is tijdens het sporten. U kunt uw maximale leeftijdsgerelateerde hartslag schatten door uw leeftijd af te trekken van 220. Bijvoorbeeld, voor een 35-jarige persoon wordt de geschatte maximale leeftijdsgerelateerde hartslag berekend als 220 – 35 jaar = 185 bpm.

Deze berekening van de maximale hartslag helpt u te zien of u te hard traint of te weinig energie verbruikt. Uw streefhartslag gebruikt deze berekening om de ideale bpm weer te geven die u nodig hebt voor een goede training.

Klik hier voor een cortisol thuistest!