Clementinas
Image default
Woningen

Wat te kiezen om het meeste uit elke ruimte te halen?

Het kiezen van de legmethode van uw vloeren is een zeer belangrijke stap bij het plannen van uw renovatie/verbouwing. Het heeft een onbewust enorme impact op hoe groot de ruimte kan lijken, en beïnvloedt ook de algehele stroom van uw huis. U zult er misschien versteld van staan hoe verschillend een kamer eruit kan zien, simpelweg door de richting waarin de vloer wordt gelegd te veranderen.

Bij het overwegen van de installatie van massief hardhouten vloeren zijn er een paar verschillende opties. Van klassieke vloeren met rechte stroken tot excentrieke mozaïekparket ontwerpen, we willen u de vloer bieden waar u altijd van heeft gedroomd, terwijl we u begeleiden naar iets dat het beste werkt in uw specifieke ruimte. Hier is een overzicht.

Rechte legmethode

Deze legmethode is tegenwoordig verreweg de meest populaire voor massief hardhout installaties. Als je voor hardhouten vloeren hebt gekozen, is het normale idee over het algemeen lange rechte lijnen. Nu moet je beslissen of het parallel of loodrecht op de deuropening van de kamers komt.

U zult merken dat het een algemene aanbeveling is om hardhouten vloeren loodrecht op de deuropening te installeren, zodat de lijnen van de vloer u “uitnodigen” in de ruimte. In veel gevallen zal de grootte en vorm van de specifieke kamer/ruimte die de hardhouten vloer moet ontvangen, gewoon beter vloeien en er groter uitzien als de vloer evenwijdig aan de deuropening loopt.

Of je nu kiest voor een smalle strook vloer of een op maat gemaakte brede plank, je kunt niet fout gaan met het kiezen van een recht liggende installatie.

Willekeurige breedte Patroon

Met hardhouten vloeren met willekeurige breedtes kunt u de verhouding tussen smalle planken en brede planken kiezen. Deze vloeren zijn zeer aanpasbaar en kunnen een meer rustieke uitstraling en een ouderwets gevoel bieden. Het combineren van houten brede planken met meer smalle strook vloeren is een echte couture vloer; geen twee verdiepingen zullen precies hetzelfde zijn.

De vloer met willekeurige breedte is de laatste tijd steeds populairder geworden door de opkomst van het installeren van teruggewonnen hardhouten vloeren. Met een willekeurige breedte heeft de molen minder afval en gebruikt meer van het teruggewonnen hout materiaal in planken van verschillende grootte. Als u ervoor kiest om een hardhouten vloer van willekeurige breedte te installeren, zal uw huis zeker opvallen.

Diagonale legmethode

Het installeren van hardhouten vloeren in een diagonale richting, geloof het of niet, was vroeger “de norm” voor huishoudens. Tegenwoordig is de nieuwe “norm” om de vloer recht te leggen, over de lengte van de kamer.

Het installeren van hardhouten vloeren op een diagonaal werkt het beste in grote ruimtes en op grotere schaal. Hoewel een hoek van 45 graden het vaakst wordt gebruikt, is dit niet de enige optie. Sommige huiseigenaren besluiten om hun houten vloer in een hoek van slechts 10 graden te leggen. Het kiezen van een kleine hoek om uw hardhouten vloer te installeren kan helpen bij de scheve lijnen van muren die niet haaks op elkaar staan (wat vaker voorkomt dan niet), en elimineert dat schuine stuk vloer dat u vaak aan het einde van een kamer vindt.

Installeren op een diagonaal geeft de illusie van rechte muren omdat er geen vloernaden zijn die perfect evenwijdig aan hen zouden moeten zijn. Diagonaal gelegde vloeren zijn ook een mooie optie voor inlegwerk en kunnen dienen als decoratief middelpunt in elke ruimte.

De populairste patronen van parketvloeren

Parketvloeren zijn houten vloeren waar geometrische vormen, geïnstalleerd in een herhalend patroon. Het meest populaire parket patroon aller tijden zou het visgraatpatroon zijn. De tweede, de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege zijn rechte lijnen en moderne aantrekkingskracht, is het Chevron-patroon.

Visgraat patroon

Herringbone is een patroon van parket, gemaakt door afwisselende rijen houten vloeren. De middenlijn ziet eruit als een zigzaglijn waarbij de uiteinden van de gelijke stukken elkaar overlappen.

Het patroon heeft een lange weg afgelegd van die stenen wegen die naar Rome leiden; er zijn zoveel verschillende ontwerpaspecten mogelijk met dit prachtige parket patroon. Tegenwoordig experimenteren mensen met afwisselend verschillende gekleurde planken, zelfs willekeurige uitbarstingen van een felle, gewaagde kleur ergens in de mix.

 Met houten vloeren zijn de kleuren echt grenzeloos, en met een patroon zo stijlvol als Herringbone zijn de mogelijkheden alleen beperkt tot de verbeelding. Visgraat Vloeren op kleine of grote schaal, brengen een prachtig design element; het is tijdloos, klassiek en prachtig chic.

Chevron patroon

Chevron, vergelijkbaar met het visgraatpatroon, is ook gemaakt van hout van gelijke grootte vloerbedekking en schuin gelegd. Het verschil tussen de twee patronen is waar de planken elkaar in het midden ontmoeten. Terwijl de Herringbone-stukken perfecte rechthoekige vormen zijn die elkaar overlappen (waardoor de zigzag-look ontstaat), hebben de Chevron-stukken hoeken aan de uiteinden die perfect samenkomen naast hun aangrenzende rij, waardoor een rechte lijn ontstaat in plaats van een zigzag in de centrum.

Het Chevron-patroon wordt de laatste tijd steeds populairder vanwege de moderne look met lange, strakke, rechte lijnen. Zowel het visgraatpatroon als het chevron patroon van parketvloeren zijn gebruikt in koninklijke huizen, paleizen, kastelen en verspreid over heel Europa tijdens het Renaissance-tijdperk. Van het paleis in Versailles is bekend dat het maar 1 kamer heeft die niet het nu beroemde “parket de Versailles” heeft, een vierkant parket dat speciaal voor het paleis is gebruikt; deze ene kamer heeft in plaats daarvan het Chevron-patroon van parketvloeren.

Kiezen om overal in uw huis een prachtig Chevron-patroon te installeren, of het nu een kleine inleg is of op grote schaal, is zeker iets dat zal trek de aandacht en voeg een vleugje grandeur en unieke stijl toe.

Richting van de vloerbalken

De meeste moderne huizen zijn gebouwd met behulp van vloerbalk systemen die zijn houten balken die aan de frame balken van de huizen worden bevestigd, met daarop een multiplex ondervloer. Omdat elk huis tot op zekere hoogte bezinkt en de bouwmaterialen typisch hout zijn, kun je beweging verwachten.

Met dat in gedachten, is het altijd aan te raden om massieve hardhouten vloeren te installeren in de tegenovergestelde richting waarin de balken zijn gelegd om uw vloer extra stabiliteit te geven. Als je houten vloer in dezelfde richting wordt gelegd als de balken van het huis, kun je verwachten dat de vloer in de loop van de tijd gaat zakken, doorzakken en zelfs loskomt.

Als je vastbesloten bent om je vloer in de dezelfde richting als uw balken lopen, het toevoegen van een extra laag multiplex loodrecht op uw bestaande multiplex ondervloer geeft u die optie. De extra laag die aan uw ondervloer wordt toegevoegd, geeft uw nieuwe hardhouten vloer alle ondersteuning die hij nodig heeft en de vrijheid om de vloer in elke gewenste richting te leggen.

 

https://vloerenbaas.nl