Clementinas
Image default
Eten en drinken

Oven Geroosterde Mini Aardappelen

Kleine aardappelen oftewel krieltjes worden bedekt met olijfolie en kruiden en vervolgens geroosterd in een hete oven. Deze oven geroosterde mini aardappelen zijn krokant van buiten en mals van binnen. De aardappelen passen perfect bij vlees, gevogelte of zeevruchten.

Waarom zijn mini-aardappelen het beste om te braden?

Naar mijn mening kan elk goed hoofdgerecht van vlees, gevogelte of vis een bijgerecht van aardappelen gebruiken. Geroosterde aardappelen zijn gemakkelijk te maken en er is weinig voorbereidingstijd. Ze koken eigenlijk zelf en er komt geen schil aan te pas!

Mini-aardappelen zijn mijn keuze bij het maken van een bijgerecht van geroosterde aardappelen. Ik heb ze doormidden gesneden, maar je kunt ze ook heel laten als je van nog minder voorbereidingstijd houdt. De schil van krieltjes is dun, dus het is niet nodig om deze aardappelen te schillen. De schil is ook een voedzaam onderdeel van een aardappel, dus als je ze afpelt, verlies je een deel van de vezels en voedingsstoffen.

Mini-aardappeltjes zijn snel gaar en als je ze in de oven roostert met een beetje olijfolie, krijg je een krokante buitenkant met een zachte pluizige binnenkant die in je mond zal smelten. Mijn familie verwacht ze naast een speciaal diner zoals Tenderloin Beef Tips and Mushrooms of Crockpot Italian Porketta Roast.

Benodigde ingrediënten voor geroosterde mini-aardappelen

  • krieltjes – Ik gebruik graag gele aardappelen omdat ze een dunne schil hebben, maar ze zijn altijd krokant met een zachte binnenkant. Maar voel je vrij om elk type krieltjes te gebruiken dat je lekker vindt. Baby rode aardappelen zijn ook erg goed.
  • olijfolie – koolzaadolie of druivenpitolie kan worden vervangen
  • gedroogde rozemarijn – als u de voorkeur geeft aan vers, verdubbel dan de hoeveelheid.
  • knoflookpoeder – uienpoeder geeft deze aardappelen ook een goede smaak
  • zout en peper – Ik gebruik liever zee- of koosjer zout en versgemalen peper.

Hoe maak je Geroosterde Aardappelen uit de Oven

Babyaardappelen worden doormidden gesneden en gemengd met olijfolie, kruiden en specerijen.

De aardappelen worden in een enkele laag op een bakplaat uitgespreid en in de oven geplaatst.

Aardappelen worden ongeveer 30 minuten op hoog vuur geroosterd of tot ze zacht en krokant zijn, een keer draaien in het midden van de kooktijd.

Recepttips voor krieltjes

Bekleed je bakplaat met bakpapier om gemakkelijk schoon te maken.

Gebruik verse of gedroogde rozemarijn. Gedroogd vind ik erg smaakvol, dus ik bewaar er altijd wat in mijn kruidenkast.

Voel je vrij om de rozemarijn te vervangen door een andere smaakmaker zoals peterselie, tijm, dille of gedroogde italiaanse kruiden.

Aardappelen van normale grootte kunnen worden vervangen door krieltjes, maar zorg ervoor dat je ze in blokjes van 2-5 cm snijdt.

Bewaar eventuele restjes in een luchtdichte verpakking. Oven Geroosterde aardappelen zijn heerlijk opgewarmd in een koekenpan met een beetje olijfolie. Perfect naast een frittata of roerei.

Neem ook eens een kijkje op Aardappelshop.nl, hier kunt u verschillende soorten aardappelen voor dit recept vinden.