Clementinas
Image default
Geschenken

Sieraden en horloges

Sommige edelstenen, bijvoorbeeld amethist, zijn minder gewaardeerd, omdat de methoden om ze te extraheren en te importeren zijn verbeterd. Sommige door de mens gemaakte edelstenen kunnen dienen in plaats van natuurlijke edelstenen, zoals kubusvormige zirkonia, die in plaats van diamant kan worden gebruikt.

Bezoek voor meer informatie over horloges, sieraden en juwelen de website van Quickjewels.

Metalen afwerkingen

Een voorbeeld van vergulde juwelen.
Voor platina, goud en zilveren sieraden zijn er vele technieken om afwerkingen te maken. De meest voorkomende zijn hoogglans, satijn/metaal, geborsteld en gehamerd. Hooggepolijste sieraden zijn de meest voorkomende en geven het metaal een zeer reflecterende, glanzende uitstraling. Satijn, of matte afwerking vermindert de glans en reflectie van de sieraden, en dit wordt vaak gebruikt om edelstenen zoals diamanten te accentueren. Geborstelde afwerkingen geven de sieraden een gestructureerde uitstraling en worden gemaakt door een materiaal (vergelijkbaar met schuurpapier) tegen het metaal aan te strijken, waardoor “penseelstreken” ontstaan. De gehamerde afwerking wordt meestal gecreëerd door een ronde stalen hamer te gebruiken en de juwelen te hameren om ze een golvende textuur te geven.

Sommige juwelen worden geplateerd om ze een glanzende, reflecterende look te geven of om een gewenste kleur te bekomen. Sterling zilveren sieraden kunnen worden geplateerd met een dun laagje 0,999 fijn zilver (een proces dat bekend staat als flashing) of kunnen worden geplateerd met rhodium of goud. Onedele metalen sieraden kunnen ook met zilver, goud of rhodium worden geplateerd voor een mooiere afwerking.

Gevolgen voor de samenleving
Juwelen zijn gebruikt om de status aan te geven. In het oude Rome konden alleen bepaalde rangen ringen dragen; later bepaalden de sumptueuze wetten wie welk soort juwelen mocht dragen. Dit was ook gebaseerd op de rang van de toenmalige burgers. Ook culturele dictaten hebben een belangrijke rol gespeeld. Zo werd het dragen van oorbellen door westerse mannen in de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw als verwijfd beschouwd. Meer recentelijk is het tonen van lichaamssieraden, zoals piercings, binnen sommige groepen een teken van acceptatie geworden of gezien als een teken van moed, maar in andere groepen wordt het volledig afgekeurd. Ook de hiphopcultuur heeft de term bling-bling, die verwijst naar het ostentatief tonen van sieraden door mannen of vrouwen, gepopulariseerd.

Omgekeerd heeft de juweliersbranche in het begin van de 20e eeuw een campagne gelanceerd om huwelijksringen voor mannen te populariseren, die aansloeg, evenals verlovingsringen voor mannen, die dat niet deden, waarbij ze zelfs een valse geschiedenis creëerden en beweerden dat de praktijk middeleeuwse wortels had. Tegen het midden van de jaren ’40 van de vorige eeuw was 85% van de huwelijken in de VS voorzien van een dubbele ring, tegenover 15% in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Religie heeft ook een rol gespeeld in de invloed van de samenleving. Zo beschouwt de islam het dragen van goud door mannen als een sociaal taboe en hebben veel religies edicten tegen overmatig vertoon. In het christendom geeft het Nieuwe Testament bevelen tegen het dragen van goud, in de geschriften van de apostelen Paulus en Petrus. In Openbaring 17 wordt “de grote hoer” of het valse religieuze systeem afgebeeld als zijnde “versierd met goud en edelstenen en parels, met een gouden beker in haar hand”. (Openbaring 17:4) Voor moslims wordt het beschouwd als haraam voor een man om goud te dragen. Tot de christelijke kerkgenootschappen die het gebruik van sieraden door zowel mannen als vrouwen verbieden, behoren de Amish-Mennonieten en de Heiligheidskerken.

Geschiedenis
De geschiedenis van sieraden is lang en gaat vele jaren terug, met veel verschillende toepassingen onder verschillende culturen. Het heeft duizenden jaren geduurd en heeft verschillende inzichten opgeleverd in hoe oude culturen werkten.

Prehistorie
De vroegst bekende juwelen zijn eigenlijk niet door mensen (Homo sapiens) gemaakt, maar door Neanderthalers die in Europa wonen. Specifiek, geperforeerde kralen gemaakt van kleine zeeschelpen zijn gevonden die dateren van 115.000 jaar geleden in de Cueva de los Aviones, een grot langs de zuidoostkust van Spanje. Later in Kenia, in Enkapune Ya Muto, zijn kralen gemaakt van geperforeerde struisvogel-eierschalen meer dan 40.000 jaar geleden gedateerd. In Rusland worden een stenen armband en een marmeren ring aan een vergelijkbare leeftijd toegeschreven.

Later hadden de Europese vroegmoderne mensen ruwe kettingen en armbanden van botten, tanden, bessen en steen opgehangen aan stukken touw of dierlijke pezen, of stukken gesneden bot die werden gebruikt om kleding aan elkaar vast te maken. In sommige gevallen hadden juwelen schelp- of parelmoerstukken. Een versierde gegraveerde hanger (de Star Carr Hanger) die dateert van rond 11.000 voor Christus en die vermoedelijk de oudste Mesolithische kunst in Groot-Brittannië is, werd gevonden op de site van Star Carr in North Yorkshire in 2015. In het zuiden van Rusland zijn gebeeldhouwde armbanden van mammoettanden gevonden. De Venus van Hohle Fels is aan de bovenkant voorzien van een perforatie, waaruit blijkt dat het bedoeld was om als hanger te worden gedragen.

Ongeveer zevenduizend jaar geleden werd het eerste teken van koperen sieraden gezien. In oktober 2012 onthulde het Museum voor Oude Geschiedenis in Neder-Oostenrijk dat ze een graf hadden gevonden van een vrouwelijke juwelier – waardoor archeologen gedwongen werden een nieuwe blik te werpen op de prehistorische geslachtsrollen nadat bleek dat het om een vrouwelijke fijne metaalbewerker ging – een beroep dat voorheen uitsluitend door mannen zou zijn uitgeoefend.

https://www.quickjewels.nl/