Clementinas
Image default
Industrie

Werken oordopjes tegen harde muziek bij een festival of concert

Een festival is een evenement wat soms één, maar vaak meerdere dagen duurt. Festivals zijn vaak gebonden aan een thema of muziekgenre. Daarnaast zijn vaak ook verschillende eettentjes te vinden op een festival. Een concert is daarentegen puur gefocust op muziek en het optreden van één specifieke artiest of band. Het geluid staat op festivals en concerten vaak erg hard, zodat het hele publiek mee kan luisteren. Voor het concert of festival worden wel altijd metingen geluid gedaan, om te kijken of alles goed werkt en of het geluid niet overdreven hard staat. Vaak worden er oordopjes verkocht, maar de vraag is nog maar of deze wel echt helpen. 

Geluidsmetingen vooraf 

Voorafgaand aan een festival of concert zal altijd het geluid getest en gemeten worden. Voornamelijk bij openluchtconcerten is de meting van het geluid voorafgaand aan het evenement erg belangrijk. Bij een openluchtconcert wordt namelijk sneller overlast veroorzaakt bij omwonenden dan bij een concert in een zaal. Deze geluidsmetingen kunnen onder andere gedaan worden door een kalibratie bedrijf. Een kalibratie bedrijf zal de eventuele afwijking van de geluidsbron meten. Daarnaast wordt een geluidsmeting vooraf ook gedaan om te kijken of het geluid goed werkt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het geluid tijdens een concert niet goed werkt of wegvalt. 

Soorten oordopjes 

De muziek kan tijdens een festival of concert erg hard staan. Voornamelijk op het moment dat je precies naast een geluidsbox zit of staat, zal het geluid erg hard op je afkomen. Om schade aan het gehoor te beperken worden voorafgaand aan festivals en concerten vaak oordoppen verkocht. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen. Zo heb je otoplastieken oordoppen. Deze worden op maat gemaakt en zullen schadelijke geluiden dempen. Daarnaast heb je universele oordoppen. Deze oordoppen zorgen ervoor dat muziek met 20 decibel omlaag gaat. Als laatste heb je schuimdoppen. Dit zijn de goedkoopste, maar deze dempen de muziek soms zo dat er niet optimaal van genoten kan worden. 

Geluidsschade voorkomen 

Om geluidsschade tijdens een concert of festival te voorkomen worden als eerste wel oordoppen aangeraden. De beste oordoppen zijn de otoplastieken oordoppen die speciaal op maat gemaakt worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de plekken die je reserveert bij het bestellen van kaarten. Op het moment dat al bekend is waar boxen komen te staan, is het verstandig om een plek uit te kiezen die niet vlak naast de box is. Ook kan het beste niet te veel alcohol gedronken worden, omdat je gehoor hier gevoeliger door kan worden. Dan zal het gehoor ook sneller beschadigen. 

 

https://www.enmo.eu/geluidsmetingen/