Je scriptie laten nakijken is wat ons betreft altijd een goed idee. Dit kun je het beste laten doen door een professioneel bureau dat zoveel ervaring heeft met scripties schrijven en nakijken dat je er bang van wordt. Natuurlijk zijn er ook zaken die je zelf kunt doen om te zorgen dat je scriptie optimaal uit de verf komt. Hier hebben we drie tips voor een goede, inhoudelijke inleiding, waardoor je kans op een goed cijfer zeker stijgt.
Tip 1: probleemstelling De probleemstelling is, samen met de doelstelling, het opstapje naar je onderzoeksvraag. Een corrector zal tijdens het nakijken van je scriptie letten op de volledigheid en concreetheid van je probleemstelling. Zo is het de bedoeling dat je in deze paragraaf concreet en precies uiteenzet wat het probleem dat je probeert te onderzoeken eigenlijk inhoudt. Het gebeurt vaak dat doelstellingen en probleemstellingen door elkaar lopen, en ook zien we vaak dat studenten de onderzoeksvraag en probleemstelling door elkaar halen. De probleemstelling in de scriptie is uiterlijk belangrijk, en zorg dus dat je nog even goed nakijkt of je niet per ongeluk zaken erbij hebt gehaald die niet in de probleemstelling thuishoren, zoals informatie over relevantie en aanleidingen.
Tip 2: doelstelling Het woord zegt het eigenlijk al: in je doelstelling beschrijf je wat het doel is van het onderzoek. Als een correctie je scriptie nakijkt op inhoud, zal hij of zij bepalen of de doelstelling ook echt het doel van je onderzoek beschrijft, en of de doelstelling op zichzelf te begrijpen is. Als dat laatste niet het geval is, heb je je doelstelling niet concreet genoeg beschreven. Stel je onderzoek gaat over aardappelchips die na het openen van de zak te snel smaak verliest. Je probleemstelling is dan dus dat de chips te snel na het openen van de zak smaak verliest, en je doelstelling is onderzoeken hoe dat komt. Je doelstelling en probleemstelling samen leiden dan perfect tot de onderzoeksvraag, die waarschijnlijk luidt: “Waarom verliezen de paprikachips van merk X binnen een minuut na het openen van de zak smaak?”
Tip 3: leeswijzer De leeswijzer is een onderdeel dat door veel studenten een beetje afgeraffeld wordt. Het voelt namelijk ook niet echt belangrijk na zoiets essentieels als een probleemstelling en doelstelling. De leeswijzer heeft als hoofddoel het voorbereiden van de lezers op hoe de scriptie globaal in elkaar steekt en welke onderdelen er nog aankomen. Je beschrijft dus eigenlijk wat er in elk hoofdstuk te vinden is. Leeswijzers zijn vaak saai om te lezen en bevatten doorgaans veel passieve zinsconstructies. Het Nederlands in je scriptie dient professioneel en correct te zijn, maar niet saai. Daarom kan hulp bij scriptie van Scriptium perfect advies geven over hoe je jouw leeswijzer wat leuker kan maken om te lezen en hoe je tegelijkertijd niet inlevert op het gebied van professioneel taalgebruik, correctheid en een academische toon. |
https://scriptium.nl/ |