Clementinas
Image default
Onderwijs

Kenmerkende verschillen tussen de Nederlandse en Spaanse zakelijke cultuur

Nederlanders zijn dol op Spanje. Niet in de laatste plaats om al het lekkere eten, de warme zon, de prachtige costa en de rijke cultuur. Sommige Nederlanders zijn zelfs zo dol op Spanje dat ze er besluiten te wonen en werken. Deze groep mensen zal vast en zeker beamen dat het in het Zuid-Europese land het er op zakelijk vlak toch écht heel anders aan toe gaat. In deze blog lees je over een aantal belangrijke verschillen tussen de Nederlandse en de Spaanse zakencultuur. 

 

Siësta 

Het eerste waar veel Nederlanders aan moeten wennen zijn de werktijden in Spanje. Deze zijn vaak anders dan in Nederland. In Spanje zijn de werktijden meestal langer, met middagpauzes die langer kunnen duren en een siësta, die vaak wordt genomen tussen de middag. In Nederland zijn de werktijden meestal korter en is er geen siësta. 

 

Zakendoen 

Een ander belangrijk verschil is de manier waarop zaken worden gedaan. In Nederland is alles erg gericht op efficiëntie en punctualiteit, en afspraken worden meestal op de minuut nauwkeurig gepland. In Spanje is de cultuur meer gericht op persoonlijke relaties en is het normaal om wat meer tijd te spenderen aan het opbouwen van een persoonlijke band voordat zaken worden gedaan. Typisch zakelijk Spaans is dat afspraken soms wat flexibeler zijn en dat tijd wordt genomen om te socializen voordat aan het werk wordt begonnen. 

 

Gevoelsmensen 

Verder is de manier waarop beslissingen worden genomen in de twee landen ook verschillend. In Nederland worden beslissingen meestal op basis van feiten en cijfers genomen, terwijl in Spanje beslissingen vaak op basis van persoonlijke relaties en gevoelens worden genomen. Dit kan betekenen dat het in Spanje langer kan duren om tot een beslissing te komen, omdat er meer tijd wordt genomen om alle perspectieven te overwegen en iedereen tevreden te stellen. 

 

Hiërarchie 

Ten slotte is de manier waarop hiërarchie in de twee landen wordt gehandhaafd ook verschillend. In Nederland is de hiërarchie vaak minder formeel en is er meer nadruk op individuele verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. In Spanje is de hiërarchie vaak meer formeel en is er meer nadruk op respect voor autoriteit en het volgen van de chain of command. 

 

Overigens stellen veel Spanjaarden het op prijs als de zaken kunnen worden gedaan in de eigen taal. Het niveau van de Engelse taalbeheersing varieert sterk en om optimaal te communiceren met Spanjaarden is het dus verstandig om een cursus Spaans te volgen. 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/spaans/